Saveti i ideje...

Kupcima savetujemo pri kupovini. Po želji sadimo u vaše cvetne saksije i žardinjere. Za dalji uzgoj cvetnih biljaka dajemo korisne savete. Trudimo se da naši kupci budu kvalitetno usluženi. Veliko zadovoljstvo nam je ako Vi po obilasku našeg gazdinstva dobijete sveže ideje i inspiraciju kako ulepšati dom i okolinu.

MAILING LIST

Upišite se na našu mailing listu i mi ćemo Vas redovno obaveštavati o novostima u našem gazdinstvu, i svim važnim događajima vezanim za svet cveća.
posetite naš profil
http://facebook.com/rasadnik.cveca.uzici


 
saveti i ideje...
 
 


 Zapisi 1-10 od ukupno 25 zapisa.  Strana - 1 2 3


Zaštita biljaka od lisne vaši

Biljke možete zaštiti od zelene i crne lisne vaši preparatom MOSPILAN 20 SG u razmeri 2,5g./4l. vode. Zaštita se vrši prskanjem celokupne biljke
 
 
Zaštita biljaka od bele leptiraste vaši

Možete koristiti preparat LANATE, prskanjem celokupne biljke. Iskustveno u srazmeri 5g./10l. vode. U svakom slučaju preparat koristiti prema uputstvu proizvođača.
 
 
PREPORUKA

Preparati navedeni protiv plamenjače i pepelnice, za lisnu vaš i belu leptirastu vaš mogu se mešati. Prskati biljke preventivno svakih 10-15 dana od plamenjače i pepelnice, a od insekata, pri pojavi istih.
 
 
Začinske biljke

Nisu komplikovane za uzgoj. Uspevaju dobro u malim saksijama. Zemlja ne sme da bude prebogata hranljivim materijama. Postavite drenažni sloj - malo peska na dno saksije, jer suvišna vlaga šteti ovim biljkama. Začinsko bilje je veoma aromantično; neposredno pre cvetanja aroma je posebno intezivna. Najbolje ih je brati u kasno prepodne.
 
 
U STARE MUŠKATLE UDAHNITE NOVU ENERGIJU

Tokom kasne zime, kada temperatura u zaštićenom prostoru prelazi 5°C, biljke izbacuju nove izdanke, koji su jako nežni i bledi. Šta treba uraditi? Aktivnije zalivati, po potrebi dodati zemlju (najbolje je izvaditi biljku pre zalivanja, odstraniti izumrli deo korenovog sistema, dodati supstrat u donji deo posude, vratiti biljku i popuniti supstratom posudu), obavezno prihranjivati vodorastvorljivim đubrivom najmanje 2x nedeljno. Na proleće, kada vreme dozvoli, izneti biljku napolje najbolje kada je oblačan dan jer su izdanci osetljivi na jako sunce na koje nisu još adaptirane.
 
 
Zaštita biljaka od sive truleži

Možete koristiti preparat SWITCH 62,5WG u toku razvoja bolesti ili preventivno, prskanjem celokupne biljke. Preparat koristiti prema uputstvu proizvođača. Iskustveno u razmeri 8gr. na 10l vode (8:10) = (gr:l)
 
 
Zaštita biljaka od plamenjače

U primeni su najčešće dva preparata: ANTRACOL WP-70 20gr. na 10l vode EQUATION PRO WGE 6gr. na 10l vode Bilo koji preparat da se koristi treba preprskati celokupne biljke.
 
 
Zaštita biljaka od pepelnice

U slučaju pojave pepelnice na biljkama (biljka izgleda kao da je posuta prah šećerom) treba koristiti jedan od sledećih preparata, najbolje preventivno svakih 10-15 dana: STROBU DF 2gr. na 10l vode ili ZATO 2 gr na 10l vode. I u ovom slučaju je potrebno preprskati celokupne biljke
 
 
Sadnja u lejama

Za sadnju u cvetnim lejama potrebno je prethodno pripremiti zemljište. Najčešći problem je dosta glinovito zemljište. Ako želite lepe cvetne leje dodajte 5-8 litara treseta na 1m2 i umešajte na dubinu od 20cm. Ovo je dubina na kojoj se razvija glavna masa korena cvetnica što je naravno preduslov za dobro i bujno cvetanje.
 
 
MINI ENGLESKA MUŠKATLA

Cveta mnoštvom sitnih cvetova koji potpuno prekriju biljku. Ima polupadajuću formu, naglašeni cvetovi su neobičnih boja, kompaktna vrsta sa pravilnim grananjem, pogodna za sadnju pojedinačno ili u grupama. Savet: voli sunčana mesta i redovnu prihranu. Lepo izgleda kombinacija u istoj žardinjeri sa krupno cvetnom engleskom muškatlom.